Als je een zoetwater aquarium hebt aangeschaft dan kiezen mensen er vaak voor om deze uiteindelijk te vullen met tropische vissen die van warmte houden. Daarom is het belangrijk om een verwarmingselement te hebben met het juiste vermogen.

Het verwarmingselement

Het juiste verwarmingselement hangt ook af van de inhoud van het aquarium, daarnaast verschilt de benodigde watertemperatuur per vis. Het is daarom ook belangrijk dat de temperatuur van het water niet teveel schommelt, dit vinden de vissen alles behalve fijn. Daarom is een goede thermometer onmisbaar.

Goede verlichting

Naast een goede warmteregeling is verlichting ook erg belangrijk. Bij een tropisch aquarium horen ook tropische planten, deze hebben zo’n 12 uur per dag licht nodig. Als je zeker wil weten dat het licht goed geregeld wordt kun je het beste werken met een tijdschakelaar. Zo weet je zeker dat er een vast ritme tussen dag en nacht ontstaat. Heb je veel verlichting dan kun je deze het beste niet allemaal tegelijk aan laten gaan want hier kunnen de vissen sterk van schrikken.

 

Genoeg zuurstof

Heb je een aquarium met veel planten dan is het vaak zo dat dit al voldoende zuurstof verzorgt voor de vissen maar een goede pomp zorgt er dan ook voor dat de zuurstof goed door de bak verveeld wordt. Wanneer je in je aquarium niet veel planten hebt dan is het het beste om een luchtpompje te gebruiken en bijvoorbeeld beluchting steentjes. Zo weet je zeker dat er voldoende zuurstof zit in de verschillende waterlagen.

Een CO2 systeem

Een CO2 systeem zorgt ervoor dat je planten allemaal voldoende CO2 krijgen welke ze vervolgens omzetten in in zuurstof. Een ander groot voordeel aan een CO2 systeem is dat deze de ph-waarde onder controle houdt. Iets wat nog meer onmisbaar is voor een goed aquarium is een filter, dit is voor het zichtbare vuil maar ook voor het onzichtbare deel dat bestaat uit speciale bacteriën en schadelijke stoffen om het vervolgens in water om te zetten. De capaciteit is afhankelijk van de grootte van de bak en het aantal vissen, te weinig is namelijk niet goed maar teveel ook niet want een krachtige stroming zou ervoor kunnen zorgen dat je vissen uitgeput raken. Je moet je dus goed verdiepen in de specifieke behoeften voordat je zomaar een filter aanschaft. Als je ervoor zorgt dat al het bovenstaande op een goede manier geregeld wordt dan zul je al snel merken dat een aquarium echt iets prachtigs is.

 

Author

admin

There are currently no comments.